Zastava LGBT zajednice u Banjaluci!

343

Na pasareli na zapadnom banjalučkom tranzitu jutros je postavljena zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice. Zastava na kojoj je pisalo “Ljubav je ljubav” je ubrzo uklonjena. Povod je očito bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja.

lgbt
U Beogradu će taj dan biti obilježen različitim manifestacijama, a prvi put biće dodijeljena i nagrada “Duga” za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.
 
Nagradu “Duga” ustanovila je Gej strejt alijansa, a u užem izboru za prvog dobitnika su reditelj Andrej Nosov, Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, odjeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a, prva trans osoba koja je javno pričala o trans problematici Gordana Mitrović i Ministarstvo pravde i državne uprave.
 
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO – The International Day Against Homophobia and Transphobia) u svetu se obilježava od 1990. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.
 
Danas će biti predstavljen Izvještaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2012. godinu, a u Kulturnom centru “Grad” biće održana panel-diskusija “IDAHO talks” i otvorena izložba domaćih vizuelnih umjetnika i grafičkih dizajnera “Signal”.
 
Na Studentskom trgu biće organizovana akcija “Šareni piknik” tokom koje će grđani moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima, učestvuju u kvizu, a biće dijeljeni promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.
Izvor: istinito
2 komentara
  1. ysl cluth bag brown

    ysl cluth bag brown

    After licking my lips for more than a month, I finally made it to the first retrospective of Yves Saint Laurent, held, a little surprisingly, at Le Petit Palais. Why not the Musée de la Mode et du Textile at the Louvre, which has exhibited such couturi…

  2. Mulberry Sale 2014

    Mulberry Sale 2014

    Or mulberry outlet do not need to understand, because they do not the same people of the world. Day policy camp has appeared in sight, mercenary embattled, without the slightest malaise is not following simple defense staggered during the District numb…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.