Planinari konačno dobili ključeve doma na Ublima: Vratićemo Trebinje prirodi

271

Planinarski dom na Ublima nedavno je odlukom Gradske uprave na korištenje ustupljen Planinarskom društvu „Vučji zub“ Trebinje, čime je uspješno okončana višegodišnja borba ovog udruženja za pravo gazdovanja ovim objektom na najatraktivnijem trebinjskom izletištu.

Igor Škero, predsjednik PD „Vučji zub“, za Radio Trebinje kaže da se u ovom društvu uveliko pripremaju za renoviranje objekta i uređenje okolnog zemljišta, zbog čega odluku Gradske uprave smatraju strateški značajnom ne samo za njihovo članstvo, nego i za sve trebinjske zaljubljenike u prirodu i planinarenje.

„Izgleda da su ljudi iz nove gradske administracije prepoznali kroz sve ove godine da smo mi ‘zdravo’ udruženje i da će kroz naš rad i trud ovaj grad da dobije nešto što odavno zaslužuje – lijepo uređeni planinarski dom na našem najljepšem izletištu“, kaže Škero za naš radio.

On ističe da se ovih dana očekuje izlazak gradske komisije na Ubla, kako bi se popisalo stanje u kojem se, prošle godine djelimično renoviran dom, trenutno nalazi.  Ideja i entuzijazma ne nedostaje da se odmah potom „zasuču rukavi“ i krene sa poslom na koji su dugo čekali.

„Angažovali smo i arhitekte jer dom u stanju u kakvom je trenutno – nije funkcionalan. Predstoji prije svega izrada projekta, mora se iskopati i čatrnja, obezbijediti priljučak za električnu energiju, ugraditi vodovodne i elektro instalacije. U prvoj fazi je planirana rekonstrukcija prizmelja objekta – moramo napraviti funkcionalnu kuhinju i prostorije za prihvat gostiju, da bi izletnici u prirodu imali gdje da svrate. A u narednom periodu ćemo svakako raditi i na osposobljavanju prostorija za smještaj“, pojašnjava on.

Renoviranje se neće zaustaviti na zgradi doma, napominje Škero, a kako je planirano, okolno zemljište površine pet i po hiljada kvadrata biće prvenstveno uređeno za najmlađe ljubitelje prirode.

„Tu mislim na sadržaje poput adrenalin parkova za najmlađe i vještačka stijene prilagođene mlađim uzrastima. Na taj način želimo da djecu vratimo prirodi, jer smo svjedoci da najmlađi sve manje tamo provode vrijeme. Svakako da bi pokrenuli u narednom periodu i sekcije u školama, organizovane izlete… Naš je cilj da Trebinje vratimo prirodi“, zaključuje Škero.

Članovi Planinarskog društva „Vučji zub“ uspjeli su da uštede dobar dio novca zarađenog na brojnim projektima,, koji će, kako naglašava Škero, namijeniti renoviranju planinarskog doma.

Nadaju se da će im podršku pružiti i Gradska uprava i privredni subjekti iz našeg grada, kako bi izletište na Ublima, već naredne zime spremno dočekalo Trebinjce, ali i druge željne druženja sa planinom.

Dom konačno u pravim rukama

U Planinarskom društvu „Vučji zub“ podsjećaju da njihova borba za pravo korišćenja doma na Ublima traje još od 2008. godine, da su peticijom koju je potpisalo 4.000 građana Trebinja svojevremeno spriječili prodaju objekta, da bi nedavnom odlukom nove gradske administracije konačno dobili ključeve svoje nove kuće – od planinarskog društva „Bijela gora“, kojem je u međuvremenu prethodna gradska vlast dala objekat na korišćenje.

U PD „Vučji zub“ smatraju da je „objekat danas u pravim rukama“ jer se društvo za 10 godina postojanja „dokazalo kao kredibilno udruženje građana koje istinski služi svojoj svrsi i novac dobijen od grantova troši na pravi način“, te iza kojeg stoje brojna priznanja i realizovane planinarske, ekološke, humanitarne, sportske a nerijetko i spasilačke aktivnosti.

Izvor: Radio Trebinje

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.