NA SABORU VJERNICI IZ VIŠE OPŠTINA STARE HERCEGOVINE

148

Vaskršnji sabor okupio je danas ispred hrama Svetog Save u Foči pravoslavne vjernike iz više opština Stare Hercegovine.
Sabor je počeo kulturno-umjetničkim programom u kome su učestvovale izvorne pjevačke grupe, guslari, zdravičari i frulaši iz Foče, Kalinovika i Novog Goražda, nakon čega je proslava najvećeg hrišćanskog praznika nastavljena uz tradicionalno kolo i muziku. 

Starješina hrama Svetog Save, jerej Nenad Tupeša rekao je da Fočaci danas obilježavaju godišnjicu od otvaranja najvećeg pravoslavnog hrama u BiH. 

“Na Vaskrs prošle godine počeli smo da bogoslužimo u novoizgrađenom hramu i ove godine za nas je Vaskrs još veći doživljaj. Vijekovna težnja našeg naroda da ima crkvu u centru Foče ispunila se i od prošle godine se upotpunila, jer je hram Svetog Save dobio konačno svoj izgled i bogoslužbenu funkciju”, istakao je Tupeša. 

On je rekao da na današnji dan ljudska usta treba da ćute, a srce da govori, upravo kao što govori srce pravoslavnih Srba u Foči, što pokazuje današnji sabor. 

Vaskršnji sabor u Foči ranije se održavao ispred hrama Svetog Nikole, a novo mjesto okupljanja od 2006. godine, kada je počela njegova gradnja, postao je prostor ispred hrama Svetog Save. 

Vaskršnji sabor organizovali su Crkvena opština fočanska, opština Foča i Izvorna grupa “Plavi neveni”.

Izvor: SRNA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.