Mentalni poremećaji sve učestaliji

114

Povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, regionalni centar Trebinje, u saradnji sa Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ i Udruženjem građana „Nada“, danas su na Trgu slobode dijelili građanima propagandni materijal sa ciljem ukazivanja na sve učestalije mentalne poremećaje u RS, među kojima prednjači depresija.

„Oko 450 milona ljudi u svijetu je obuhvaćeno poremećajima mentalnog zdravlja, iz godine u godinu sve je veći broj oboljelih i u Republici Srpskoj. Depresija pogađa sve populacione grupe, u većem procentu je izraženija kod osoba ženskog pola, a i morbiditet i mortalitet izazvanih depresijom su iz godine u godinu povećani“, navodi dr Vladislav Šipovac, specijalista socijalne medicine u Regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo RS.

Učešće depresije u mortalitetu stanovništva, dodaje, je oko jedan odsto, jer terminalna depresija dovodi do suicida, pri čemu je ova bolest i najčešći uzrok samoubistava.

U RS je povećan i broj hospitalizovanih od depresije – u 2011. godini u RS iznosio je 653, a četiri godine kasnije 796.

„Stvarni broj oboljelih je veći jer ima onih koji se i ne javljaju ljekaru. Važno je istaći da je, ukoliko se na vrijeme otkrije i na pravi način tretira, depresija u potpunosti izlječiv poremećaj. U Hercegovini centri za mentalno zdravlje djeluju pri domovima zdravlja u Trebinju i Nevesinju, a donedavno je postojao i u Domu zdravlja Gacko, dok regionalni centar Instituta za javno zdravstvo redovno provodi preventivne programe u oblasti mentalnog zdravlja“, kaže dr Šipovac.

On ukazuje da depresija povlači i velike ekonomske troškove jednog društva, jer oboljeli često odsustvuju sa posla. Od 10 bolesti koje uzrokuju privremenu nesposobnost na poslu, precizira, četiri su iz domena mentalnog zdravlja, a na prvom mjestu je depresija.

„Želimo skrenuti pažnju svim našim građanima da pomno prate svoje raspoloženje, svoju radnu aktivnost, odnos prema bližnjim i prema saradnicima na radnom mjestu, jer svaka kontinuirana promjena u vidu neraspoloženja, nelagode, slabije radne aktivnosti, ukazuje na depresiju“, kaže dr Ljubica Miljanović, specijalista onkolog i direktor Bolnice Trebinje.

Ona ističe da u Trebinju, na planu liječenja oboljelih od mentalnih poremećaja, postoji visok nivo zdravstvene kulture.

„Pacijenti oboljeli od mentalnih bolesti se uglavnom javljaju na preglede i konsultuju naše psihologe i psihijatre, to se vidi po broju pacijenata koji se javljaju u Bolnicu Trebinje i u Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja. Posebno bih htjela istaći reaktivnu depresiju, pogotovo kod onkoloških pacijanata, koja se javlja u trenutku saznanja i suočavanja sa teškom bolešću. Ipak, kada se prepozna i adekvatno liječi, depresija se brzo savlada jer se u čovjeku javi prirodan instikt da se bori, želja za životom“, kaže dr Miljanović.

U cilju preveniranja i mentalnih bolesti, dodaje, važni su preventivni pregledi, naročito kod žena jer su, kako ističe, stub porodice.

Koviljka Komnenić, predsjednik Udruženja građana „Nada“ ističe da je mentalno zdravlje oboljelih od karcionoma dojke od izuzetne važnosti.

„Mi smo partnerska organizacija u današnjoj akciji, jer želimo da pružimo podršku za aktivnosti na očuvanju mentalnog zdravlja. Sarađujemo u okviru ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, jer je mentalno zdravlje žena oboljelih od maligninih oboljenja izuzetno bitno. Cilj nam je da podignemo svijest svih žena na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, jer na na vrijeme otkriveno oboljenje znači 85 odsto šansi za izlječenje“, navodi Komnenić.

Ona dodaje da će ovo udruženje, u okviru projekta „Moj život“ realizovati brojne aktivnosti u okviru RELOAD programa, za koji je sredstva obezbijedila Evropska unija, a koje provodi UNDP i Grad Trebinje.

Izvor: #Radio Trebinje
Možda vam se takođe sviđa

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.