pađeni

Od kazana do cisterne za mlijeko

Čitano: 387

SUSRET sa Nenadom Vukojem, vlasnikom mlekare “Pađeni” u Bileći, dogodio se u Foči – sasvim namerno. Došao je da prisustvuje otvaranju Sabirnog centra za otkup mleka, napravljenom u bivšem magacinu bivše železničke stanice.

pađeni

Porodica Vukoje je u izgradnju i opremu svoje mlekare, za 15 godina bavljenja ovim poslom, investirala što kreditnih, što vlastitih sredstava, oko šest miliona maraka. Tokom prošle godine dnevno su u Istočnoj Hercegovini otkupljivali po 20.000 litara mleka, a do 2020. godine planiraju otkup od oko 60.000 litara mleka dnevno.

- Tržištu nudimo 20 proizvoda na bazi mleka, a specijalitet je kajmak u mešini. Ovim poslom smo počeli da se bavimo na nagovor Novaka Vraneševića iz Arilja. Bio je to slučajan susret na mom putešestviju po Srbiji u prikupljanju ideja za otpočinjanje nekog porodičnog biznisa u Bileći. Poslušao sam Novaka i nabavio vojnički kazan od 150 litara za kuvanje mleka i jednu mašinu pakericu.

Napustio je posao u “Autoprevozu” Bileća, a učinila je to i njegova supruga Radomirka, diplomirani ekonomista, školovana u Dubrovniku.

- Danas, uz dva sina sa fakultetskim diplomama i kćerkom, učenicom ekonomske škole u Bileći, zapošljavamo još 40 radnika, od kojih i one visokoobrazovane. Ovih dana privodimo kraju investiciju vrednu tri miliona maraka, a paralelno sa tim smo ušli u posao otkupa kružnom linijom od Trnova do Pala, Istočnog Sarajeva, pa Romanijom u Sokocu, Han Pijesku i Rogatici, te uz Drinu, u Novom Goraždu i Foči.

Tom maršrutom dnevno će da krstare cisterne od osam tona, a po potrebi i kamioni sa prikolicom, specijalno opremljeni za transport mleka..

- Uredno i redovno plaćamo mleko našim kooperantima po ceni između 58 i 60 pfeninga litar. Po osnovu premija od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, na bazi masnoće i drugih podsticaja, proizvođači dobiju još oko pola marke – kaže za “Novosti” Nenad Vukoje.

Izvor: Večernje novosti

Čitano: 387

Facebook komentari:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>